top of page
Vyhledat
  • JaO

Ničivá bouře na Korzice

Ve čtvrtek 18. srpna 2022 ráno udeřila na Korziku ničivá bouře s rychlostí větru přesahující 120 uzlů.


Celý bouřkový systém se začal formovat u Barcelony ve středu 17. srpna v noci. Na mapě lze vidět situaci u východního pobřeží Španělska 17. srpna v 23:45. A za 7 hodin to bylo nad Korzikou (vzdálenost cca 280 Nm). Rychlost toho systému byla okolo 40-50 kn !!!


Byť předpověď hlásila bouřky a silný mistrál (západní - severozápadní katabatický vítr z Alp) o síle 40 až 50 kn, což je mnoho, ale většina lodí s takovýmto počasím poradí. To co přišlo, bylo naprosto neočekávané a nebylo nereálné utéct vyplutím na širé moře, pokud jste byli večer na západním pobřeží Korziky. A dostat se na východní pobřeží Korziky bylo nereálne. Třeba z Girolata do Bastia to je skoro 90 nm, takže cca 12 hodin plavby. Ono i na východním pobřeží byl vítr 80 - 100 kn. Ale aspoň by to mohlo být kryto před vlnami. I když v tomto větru taky žádná legrace.


Vývoj celé bouřkové situace lze najít na https://www.blitzortung.org/

Na tomto odakzu jsou k dispozici i historické data. Zadejte si datum 19/8/2022 od 00:00 a 24 hod smyčku. Ukazuje data od 00:00 18/8 do 00:00 19/8.


Co v takovémto případě udělat? Možností moc není. Připravit loď na příchod bouře, pokud je to možné evakuovat posádku nebo přinejmenším všichni povinně lifejacket. Vypustit celý řetěz na kotvě. Jste li na bójce, tak loď přivázat na co nejdelší lana, minimálně 15 až 20 metrů. Aspoň zdvojit všechna lana. Nastartovat motor, pustit přístroje, snažit se držet loď proti větru. Pokusit se vyplout na volné moře už nemusí být uskutečnitelné, protože proti takovémuto větru a vlnám se nehnete ani na plný plyn z místa.


Nakonec se jen modlit, ať to rychle přejde.


Dobrý vítr


Honza






32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page