top of page
Vyhledat
  • JaO

Satelitní komunikace za pár (relativně) korun

(Původně publikováno na Lodních novinách)


V současné době existuje několik variant, jak být neustále ve spojení se světem, ať se již nacházíte prakticky kdekoli na Zeměkouli. Je to jen otázka peněz.


Osobně jsem vyzkoušel při plavbě z Kapverdských ostrovů na Kanárské ostrovy přístroj Garmin inReach MINI a níže je pár praktických poznatků.


Garmin inReach MINI


Začnu přístrojem. Jednoduše řečeno, je krásný. Garmin inReach MINI je o něco málo větší, než krabička zápalek, pogumované okraje a anténa, za zadní strany karabina, případně možnost pevného uchycení pomocí imbusového šroubku. Vše vypadá bytelné a za 14 dní neustálého používání se nic neuvolnilo. Prodává se v černé nebo oranžové barvě. Oranžová vypadá líp. Displej je pouze textový (s několika málo ikonami) a je ovládán pomocí čtyř bočních tlačítek po stranách přístroje. Není to úplně praktické, ale lze si na to zvyknout. Komunikace probíhá přes satelitní síť IRIDIUM a zaručuje 100 % pokrytí Zeměkoule.


Pro pohodlné používání je dobré si stáhnout do telefonu aplikaci Garmin Earthmate, která pomocí technologie Bluetooth propojí navigaci s telefonem. Poté již můžete psát a číst SMS, stahovat počasí, sledovat trasu či posílat vaši polohu přes mobil. Používal jsem ji na iPhone a fungovala perfektně.


Pro sledování vaší polohy na mapě slouží webová stránka www.share.garmin.com/username, v mém případě je to www.share.garmin.com/stormwind. Prostřednictvím této adresy je možné také zasílat zprávy na váš přístroj.


Vedle sdílení trasy a SMS komunikace umožňuje Garmin také odeslání SOS zprávy, která vyšle informaci o vaší poloze na předem zvolené kontakty a do Garmin centra - IERCC. Je nutné podotknout, že tento systém není přímo napojen na GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System) jako třeba EPIRB, ale záchranné akce se realizují přes systém GEOS Response – www.georesponse.com , případně přes vaše nouzové kontakty. Je to dáno zejména tím, že použití není vázáno jen na moře.


Cena a předplatné


Cena přístroje se pohybuje od 8.500 Kč včetně DPH. To bohužel není vše. Abyste mohli přístroj užívat, je nutné si na webových stránkách www.explore.garmin.com aktivovat účet a zvolit požadované předplatné. Máte dvě základní možnosti (plány) – roční smlouvu a freedom smlouvu. Freedom smlouva znamená, že platíte pouze na měsíc (od data do data) a má smysl v případě, že plánujete zařízení používat v roce jen po omezený čas. U každého plánu si pak zvolíte variantu. Ceny jsou vidět na přiložené tabulce.


Volbu plánu a varianty, jednotlivé možnosti nastavení, uživatelskou adresu sdílené mapy (včetně možnosti hesla pro přístup na mapu) si nastavíte ve vašem účtu na www.explore.garmin.com. V rámci každé varianty máte určitý počet SMS a trasových bodů zadarmo, aktualizaci počasí ve formě základního / prémiového / námořního počasí za cenu dle zvolené varianty. SMS není jen na mobilní telefon, ale také na emailovou adresu. Jestliže zvolíte Safety nebo Recreation variantu, tak vás budou zajímat tzv. přednastavené zprávy, které můžete v libovolném počtu zasílat předem určeným adresátům. U Expedition varianty nejste nijak omezeni a můžete textovat dle libosti.


Existuje několik možností, aby vám někdo mohl poslat zprávu. Buď odpoví na vaši SMS (email) zaslanou z přístroje nebo vám napíše zprávu prostřednictvím záložky na webových stránkách vaší mapy. Tady pozor na formu předplatného, přijaté zprávy se započítávají do limitu dle vámi zvolené varianty. Ve variantě Expedition to nemusíte řešit, u ostatních variant je dobré tuto možnost buď vypnout nebo omezit přístup k mapě pomocí hesla.


Praktická zkušenost


Protože jsem měl zařízení na oceánu poprvé a chtěl jsem jej plně vyzkoušet, zvolil jsem v rámci Freedom plánu variantu Expedition, která mi za 75 EURO měsíčně umožní neomezenou SMS komunikaci a interval sledování co 2 minuty.


Během plavby z Kapverd na Kanáry jsem měl zvolen Expedition variantu a posílal jsem pozici co 2 hodiny. Také jsem relativně často komunikoval přes SMS. Za celou plavbu jsem přístroj nabíjel asi 3 krát, vždy na cca 30 % baterie, tj. co 3 – 4 dny. Při delších intervalech a omezených SMS by jistě vydržel déle.


Při volbě námořní předpovědi počasí dostanete přehled na týden dopředu, rychlost větru (včetně rychlosti větru v nárazech) s uvedením základního směru (např. NNE), aktuální tlak, ale bez tlakové tendence, vývoje či jiných varováních. Nicméně pro přehled to je určitě dostačující.


Zajímavá může být služba stránek www.fastseas.com, kde vám na základě strukturovaného dotazu pošlou routing a podrobný přehled počasí. V praxi to však vyzkoušené nemám. Případně vám přítel na telefonu může na vaši žádost poslat aktuální přehled počasí včetně požadovaných informací či routingu.


Shrnutí


Myslím, že pro možnost být v kontaktu na odlehlých částech Zeměkoule je Garmin inReach MINI velmi dobrá volba. Základní přednost je velikost. Je fakt malý a lehký, můžete jej mít připnutý na batohu nebo někde u kormidla a nevíte o něm. Cena přístroje i jednotlivých plánů je velice dostupná. Není to však plnohodnotný satelitní internetový router a běžné emaily či webové stránky přes něj nelze prohlížet.


Garmin nabízí také mapové satelitní komunikátory (Garmin GPSMAP 66i, Garmin GPSMAP 86i nebo Garmin inReach Explorer+), které jsou o dost větší a cenově od 15 tis. Kč výše.


Závěrem musím konstatovat, že jsem byl s Garmin inReach MINI velice spokojený a rozhodně bude patřit mezi základní vybavení pro mé offshore a ocean plavby.

Dobrý vítr

Honza




39 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page